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CPC 3/24                       8 Jan 2024 
 
To Members of the Penang Bar, 
 

Update: Direct Transfer Cases at the Office of Lands and Mines, Penang (“PTG PENANG”) 

 

Further to a meeting between the Office of Lands and Mines, Penang (“PTG Penang”) and the 

Penang Bar’s Conveyancing Practice Subcommittee (“CPC Subcommittee”) on 10 Oct 2023 and to 

the subsequent queries raised by our Members in respect to the general Direct Transfer issues, the 

CPC Subcommittee has sought a clarification from the PTG Penang.  

 

A copy of PTG Penang’s reply on various circumstances pertaining to Direct Transfer issue is 

appended below for Members’ attention and reference. 

 
Members will be updated further as and when we receive additional information from PTG Penang. 
 
Ong May Joyce  
Chairman 
Conveyancing Practice Subcommittee 
 



 Issues/Confusion faced by Members CPC’s View PTG Penang’s stand 

 
A 

 
Is Transmission required to be registered before 
transferring the property to the beneficiary I.e. 
when Section 346 NLC will be applicable?: 
 
(i)    Perfection cases derived from Sub-sale 

completed previously via an assignment 
and now strata title issued and the last 
beneficial owner on the Developer’s record 
is now deceased.  

 
Q: Is there a need to perfect the transfer from 
the Developer to the Executor/Administrator 
prior to transferring the property to the 
beneficiary? 

 
 
 
 
 
 
 
 

(ii)   Perfection cases derived from Direct 
purchase from Developer cases, strata title 
is now issued but original purchaser is 
deceased.  

 
Q: Is there a need to perfect the transfer from 
the Developer to the Executor/Administrator 
prior to transferring the property to the 
beneficiary? 

 
 

(iii)   Perfection cases derived from Sub-sale 
completed previously via an assignment 
and the Assignor is deceased at the time 
of issuance of strata title and the last 
beneficial owner on the Developer’s record 
is the current new Purchaser.  

 
Q: Is there a need to perfect the transfer from 
the Developer to the Executor/Administrator of 
the late Assignor prior to transferring the 

 
 
 
 

 
CPC’s view is that Section 346 NLC is not applicable as 
the rights to transfer still lies in the hand of the Developer 
as the title has not been transferred to the deceased 
owner, thus direct transfer from the Developer to the 
beneficiary should be acceptable subject to the following 
documents being attached as supporting documents:- 
A)   a copy of duly certified the Grant of  Probate/Grant 

of LA; 
B)   a copy of duly certified list of assets; and 
C)    a copy of duly certified Vesting Order (for LA cases 

 
Note: for LA cases, the high court might have already 
requested for the strata title to be registered in the name 
of the Administrator prior to the Vesting order application. 
 
 
 

 
Same as above 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
CPC’s view is that the right and interest in and to the 
Property has been passed to the new Purchaser via the 
duly stamped Deed of Assignment (by way of Transfer) 
and thus the the Transfer can be made directly in favour 
of the new Purchaser. 
 
 

 
 
 
 

 
(i) Direct transfer from Developer to beneficiary is 

allowed. 
 
Refer to Section 22D(4) Housing Development 
(Control and Licensing) Act  
  

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

(ii) Direct transfer from Developer to beneficiary is 
allowed. 

 
Refer to Section 22D(4) Housing Development 
(Control and Licensing) Act  
  
 

 
 
(iii) Direct transfer from Developer to beneficiary is 

allowed 
 

Refer to Section 22D(4) Housing Development 
(Control and Licensing) Act 
  
 

 
 
 



 Issues/Confusion faced by Members CPC’s View PTG Penang’s stand 

property to the new Purchaser? 
 
 

 
 

(iv)  Grant of Probate cases whereby title is 
already in the name of the deceased.  

 
Q1: Can the Transmission and the subsequent 
Transfer be registered simultaneously? 

 
Q2: What about the subsequent Transfer to be 
dated later than the Transmission and to be 
registered simultaneously? 

 
 

(v)  Grant of Probate cases whereby title is 
already in the name of the deceased and 
the beneficiary named in the Will (the 
named Beneficiary) choose to 
renounce/relinquish their rights and wish to 
give their portion to other beneficiary (new 
Beneficiary).  

 
Q1: Can the Transmission and the subsequent 
Transfer to the new Beneficiary be registered 
simultaneously?  
 
Q2: Is a statutory declaration by the named 
Beneficiary sufficient or a court order is required 
in the event the there is no express restriction 
stated in the Will?  

 
 

(vi)   Grant of LA (including LA granted by high 
court and also small estate department) 
cases whereby title is already in the name 
of the deceased.  

 
Q: Can the Transmission and the Vesting Order 
to the beneficiary be registered 
simultaneously? 

 
 

 
 
 
 
 
 
 
Section 346 NLC is applicable thus Transmission must be 
registered first prior to the subsequent Transfer to the 
beneficiary. 
 
 
 
 

 
Section 346 NLC is applicable thus direct transfer to the 
named Beneficiary or new beneficiary is not acceptable 
and Transmission has to be registered prior to the 
subsequent Transfer to the named Beneficiary or new 
beneficiary, as the case may be. 
 
For the latter, a statutory declaration by the named 
Beneficiary should suffice provided that there is no 
express restriction stated in the Will for the Transfer to the 
new Beneficiary. 
 
On the other hand, a court order sanctioning the Transfer 
by the Executor to the new Beneficiary is required in the 
event there is express restriction mention in the Will for 
such transfer. 
 
 
 
 
 
 
Section 346 NLC is applicable thus direct transfer is not 
acceptable and Transmission has to be registered prior to 
the Vesting Order to the beneficiary. 

 
 
 
 

(iv) Q1 Referring to Section 346 (5) NLC, 
representatives of the deceased must be 
registered first prior to transfer to beneficiary.  
 
Q2 Subsequent transfer and transmission 
should not be presented simultaneously even 
though the subsequent transfer is dated later 
than the transmission. 

 
 
 
(v) Q1 Refer to Section 346(5) NLC 

Q2 The Executor has to follow the will strictly. 
Beneficiary who wishes to forgo their portion can 
either: 
1. Seek a court order to relinquish their rights 
over the said property and to allow their portion 
to be given to a new beneficiary in the will; or 
2. To accept their portion as per the will and 
subsequently transfer their portion to the 
other/new beneficiary 
 

 
 
 
 
 
 

(vi) Referring to Section 346 (5), representative of 
the deceased must be registered prior to transfer 
to beneficiary. The court order obtained should 
not be a vesting order, only order to transfer to 
beneficiary. 


