

Tel: 04-2615669 Fax/Tel: 04-2628664

E-mail : secretariat@penangbar.org

Website: www.penangbar.org

No. 4. Green Hall, 1st Floor, 10200 Penang, Malaysia.

JAWATANKUASA PEGUAM PULAU PINANG PENANG BAR COMMITTEE

Court Liaison 1/22 19 Jan 2022

To Members of the Penang Bar,

Transfer Order from the Office of the Chief Judge of the High Court of Malaya and Appointment of New Deputy Registrar (Administration) of the Penang High Court

Members are requested to take note that the Office of the Chief Judge of the High Court of Malaya has issued a Transfer Order dated 14 Jan 2022 entitled "ARAHAN PERTUKARAN Y.A HAKIM / PESURUHJAYA KEHAKIMAN MAHKAMAH TINGGI MALAYA BIL. 1/2022" pertaining to the transfer of Judges / Judicial Commissioner of the High Court of Malaya effective 7 Feb 2022. The said Order is appended below for Members' attention and reference.

Members are to take further note that Puan Ku Muniyatussaniah Binti Ku Yahaya has been appointed as the Deputy Registrar (Administration) of the Penang High Court replacing Tuan Ahzal Fariz Bin Ahmad Khairuddin which has taken effect on 3 Jan 2022.

Members will be updated further as and when we receive additional information from the Courts.

Ravi Chandran and Imavathi Subramaniam Co-Chairpersons Court Liaison Subcommittee

HAKIM BESAR MALAYA MAHKAMAH PERSEKUTUAN MALAYSIA PUTRAJAYA



CHIEF JUDGE OF MALAYA
FEDERAL COURT
MALAYSIA
PUTRAJAYA

Ruj : (**2**) PKPMP.PHBM.600-5/2/5

Tarikh: 14. Januari 2022

ARAHAN PERTUKARAN Y.A. HAKIM / PESURUHJAYA KEHAKIMAN MAHKAMAH TINGGI MALAYA BIL. 1/2022

Saya merujuk kepada perkara yang tersebut di atas dan memaklumkan bahawa pertukaran Yang Arif adalah berkuat kuasa pada **7 Februari 2022**.

2. Arahan pertukaran Yang Arif ini telah dipersetujui dan diluluskan oleh Y.A.A. Ketua Hakim Negara.

Bil.	<u>Nama</u>	<u>Dari</u>	<u>Ke</u>
(1)	Y.A. Dato' Ahmad Shahrir bin Mohd Salleh	Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur (Jenayah 5)	Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur (NCVC 11)
(2)	Y.A. Dato' Amarjeet Singh a/I Serjit Singh	Mahkamah Tinggi Pulau Pinang (OCVC 3)	Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur (NCVC 12)
(3)	Y.A. Tuan Muniandy a/l Kannyappan	Mahkamah Tinggi Taiping	Mahkamah Tinggi Shah Alam (NCVC 11)
(4)	Y.A. Dr Shahnaz binti Sulaiman	Mahkamah Tinggi Johor Bahru (Jenayah 2)	Mahkamah Tinggi Shah Alam (Bahagian Kuasa- Kuasa Khas)
(5)	Y.A. Puan Evrol Mariette Peters	Mahkamah Tinggi Johor Bahru (Sivil 1)	Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur (NCVC 2)

- 3. Yang Arif sekalian hendaklah menyelesaikan kes-kes sedang bicara (*part-heard*) sebelum Arahan Pertukaran ini berkuat kuasa. Sekiranya tidak dapat diselesaikan, senarai kes sedang bicara itu hendaklah dikemukakan kepada saya untuk arahan dengan menyatakan peringkat perbicaraan kes-kes tersebut.
- 4. Pegawai Pengurus Pusat Tanggungjawab yang terlibat diarahkan mengemukakan Penyata Perubahan (Kew. 8) berkaitan dengan Arahan Pertukaran ini kepada pihak yang berkenaan.

Sekian, terima kasih.

Yang benar,

(TAN SRI DATO, SRI AZAHAR BIN MOHAMED)

Hakim Besar Malaya

Kepada:

- Y.A. Dato' Ahmad Shahrir bin Mohd Salleh Hakim Mahkamah Tinggi Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur
- Y.A. Dato' Amarjeet Singh a/l Serjit Singh Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi Pulau Pinang
- Y.A. Tuan Muniandy a/l Kannyappan Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi Taiping
- Y.A. Dr Shahnaz Binti Sulaiman Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi Johor Bahru
- Y.A. Puan Evrol Mariette Peters Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi Johor Bahru

Salinan Kepada:

Y.A.A. Ketua Hakim Negara Mahkamah Persekutuan Malaysia Putrajaya

Y.A.A. Presiden Mahkamah Rayuan Mahkamah Persekutuan Malaysia Putrajaya

Y.A.A. Hakim Besar Sabah dan Sarawak Mahkamah Persekutuan Malaysia Putrajaya

YBhg. Peguam Negara Malaysia Jabatan Peguam Negara No. 45, Persiaran Perdana Presint 4 62100 Putrajaya

Y.A. Datuk Nallini Pathmanathan Hakim Mahkamah Persekutuan [Merangkap Hakim Pengurus Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur (Dagang & Pembinaan) dan Mahkamah Rendah Kuala Lumpur (Sivil)]

Y.A. Datuk Vernon Ong Lam Kiat Hakim Mahkamah Persekutuan [Merangkap Hakim Pengurus Negeri Pahang, Terengganu dan Kelantan & Courts-Annexe Mediation (CAM)]

Y.A. Dato' Abdul Rahman bin Sebli Hakim Mahkamah Persekutuan (Merangkap Hakim Pengurus Negeri Perak, Negeri Sembilan dan Melaka)

Y.A. Puan Sri Dato' Zaleha binti Yusof Hakim Mahkamah Persekutuan [Merangkap Hakim Pengurus Mahkamah Tinggi Shah Alam (Jenayah) dan Mahkamah Rendah di Selangor (Jenayah)]

Y.A. Dato' Zabariah binti Mohd. Yusof Hakim Mahkamah Persekutuan [Merangkap Hakim Pengurus Mahkamah Tinggi Shah Alam (Sivil, Kuasa-Kuasa Khas, Pembinaan, Muamalat & Insolvensi) dan Mahkamah Rendah di Negeri Selangor (Sivil)]

Y.A. Dato' Sri Hasnah binti Dato' Mohammed Hashim Hakim Mahkamah Persekutuan [Merangkap Hakim Pengurus Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur (Sivil,Keluarga, Kuasa-Kuasa Khas & Jenayah) dan Mahkamah Rendah Kuala Lumpur (Jenayah)]

Y.A. Dato' Mary Lim Thiam Suan Hakim Mahkamah Persekutuan [Merangkap Hakim Pengurus Mahkamah di Johor] Y.A. Datuk Harmindar Singh Dhaliwal Hakim Mahkamah Persekutuan [Merangkap Hakim Pengurus Mahkamah di Pulau Pinang, Kedah & Perlis]

Ketua Pendaftar Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan Malaysia Putrajaya

Timbalan Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan Malaysia Putrajaya

Pendaftar Mahkamah Rayuan Mahkamah Rayuan Malaysia Putrajaya

Pendaftar Mahkamah Tinggi Malaya Istana Kehakiman Putrajaya

Pendaftar Mahkamah Tinggi Sabah dan Sarawak Mahkamah Tinggi Kuching Jalan Gersik, Petrajaya 93050 Kuching Sarawak

Pengarah Mahkamah Negeri Seluruh Semenanjung Malaysia

Setiausaha Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman Istana Kehakiman Putrajaya

Ketua Bahagian Dasar, Latihan dan Perancangan Strategik Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan Malaysia Istana Kehakiman Putrajaya

Ketua Bahagian Teknologi Maklumat Mahkamah Persekutuan Malaysia Istana Kehakiman Putrajaya

Pengerusi Majlis Peguam Malaysia Wisma Badan Peguam Malaysia 2 Leboh Pasar Besar 50050 Kuala Lumpur